Om Bracco´nBRACCO ITALIANO – så som vi upplever rasen!

Agnwill’s Big Bang “Benny”

Denna Italienska ras är helt underbar!

Bracco´n tycker om att stå i centrum, de vill vara med sin familj och dela deras vardag.

Den gör allt för sin förare å är mycket samarbetsvillig och på så vis lämpar den sig mycket väl för den typ av jakt som den är avlad för, men är absolut inte “bang” för annan typ av träning som ex. eftersök, lydnad, agility, spår, drag och uppletande är exempel på aktiveringar där Bracco´n passar utmärkt. Det är helt enkelt en mångsidig hund!

Rasen är ganska livlig och otroligt lättlärd. De tycker om att få tänka själva och räkna ut hur de ska göra, vilket går ganska fort.

Bracco´n kan även vara en ren bkpam238971_200sällskapshund men som alla hundar behöver den både fysisk och mental stimulans, alltså inga soffliggare! Men man får inte glömma att de i första hand är en jakthund och är avlade för att jaga fågel, det är lycka för dom!

De kan mycket väl vila några dagar utan att de river huset.

En Bracco som inte aktiveras roar sig ofta själv. En del leker med sina leksaker andra utvecklar intressen som inte alltid delas av ägaren.

Den passar utmärkt ihop med barn, förutsatt att föräldrarna lärt sina barn att 10462592_857079940972189_8467697806253311525_nhunden är en levande individ och ingen leksak.

Att umgås med andra hundar är heller inget problem, man kan snarare uppleva Bracco´n som lite ointresserad av andra hundar tex. vid hundmöte på promenaden kan de väl på sin höjd lyfta lite på ena ögonbrynet. Bracco´n är inte direkt en skällig ras men den säger till ordentligt när det tex. ringer på dörren. Alla är hjärtligt välkomna in men det skall signaleras högt om att någon är på ingång. De tycker väldigt mycket om folk men är inte “klängiga” som vissa raser kan vara utan är nöjda med att ganska så snabbt hälsa på person ifråga för att sedan lämna denne ifred.

En speciell egenhet som Bracco´n har är att stoppa munnen full med kläder, skor, leksaker etc. och sedan stolt bära runt på och visa upp så mycket prylar de fick plats med i munnen, man blir förvånad över hur mycket de egentligen kan klara av att bära på en och samma gång!2013-09-15 001 2013-09-15 001

Sen är dom ju så otroligt söta och charmiga så de kommer undan med nästan alla hyss de tar sig för 😉

Rasbundna sjukdomar & hälsa

Bracco´n anses vara en relativt frisk ras men naturligtvis förekommer det vissa hälsoproblem och sjukdomar!

Höftledsdysplasi = är en sjukdom som är vanlig främst bland stora, tunga hundraser. Sjukdomen är en felaktig utveckling av hundens höftled.
Problemet i höftledens utveckling sker när hunden växer upp och det är inte förrän skelettet är moget som man kan göra en bedömning med hjälp av röntgenundersökning.
Man höftledsröntgar hundarna efter ett års ålder.
De vanligaste synliga symtomen är att den har svårt för att resa sig upp ”lyfta bakpartiet”, kan ha hältor ovillig att gå i trappor, svårt att hoppa in/ut i bilen mm En hund med HD behöver inte uppvisa några symtom alls och lider därmed heller inte av det.

Gradering av HD-status enligt Svenska Kennel Klubben:

A = Perfekta höftleder B = Normala höftleder C = Lindrig dysplasi D = Måttlig dysplasi E = Höggradig dysplasi

Entropion = Inåtrullning av ögonlock som kan vara smärtsamt, om inte smärtsamt – irriterande. Hunden får ökat tårflöde pga. hårstrå som irriterar bindhinnan/hornhinnan.

Ektropion = En förändring av ögonlockens ställning – vanligast i underlocket där man då ser ögats rosa bindhinna synligt. Ögat får problem och blir rött och irriterat då all smuts fastnar här istället för att sköljas ut med tårvätskan. Har hunden mycket problem med torra irriterande röda ögon, bör detta opereras.

Hudproblem = Det förekommer och orsakerna till hudproblem kan vara många. en veterinär bör konsulteras för att reda ut orsaken.
Det kan röra sig om en allergi eller t.ex. kosten. Symtom på hudproblem kan vara utslag, mjäll, klåda, håravfall, hudförändringar mm.

Öroninflammation = En del hundar drabbas ofta av öroninflammation medan andra sällan eller aldrig får det. Har man en hund som får återkommande öroninflammationer kan det vara bra att se om det finns någon bakomliggande orsak till det, exempelvis allergier eller annat. Symptom på öroninflammation kan vara att Hunden kliar sig, ruskar på huvudet, håller huvudet på ena sidan ibland, skakar huvudet m.m. Örat luktar illa, ett friskt öra luktar gott, en mild doft av valnöt säger en del ;o) Örat kan vara rött, varmt å hunden kan ha smärta vid örat. Ibland kan ett illaluktande sekret rinna ut från örat, det har då skett en överväxt av svamp eller bakterier, om den inte går över av sig själv kommer veterinären att behöva rengöra och skriva ut örondroppar.
Har öroninflammation gått längre så den spridits till mellan -inneröra kan hunden behöva gå på antibiotika en tid också.

I en del fall kan hundens öron behöva spolas av veterinär. Har man en hund med återkommande öroninflammationer ska man låta veterinären ta en odling för att se exakt vilken svamp eller bakterie det är som finns och för att sätta in rätt medicin för just den bakterien/svampen. Det är viktigt att man verkligen ser till att hunden får behandling för att undvika att det blir kroniskt. I vanliga fall bör man inte tvätta hundens öron för ofta, men har man en hund som lätt får smutsiga eller ofta infektioner i öronen bör man rengöra det med jämna mellanrum.